ÇOK ÇOK BÜYÜK HATADAN ACİLEN DÖNÜLMELİ!

ÇOK ÇOK BÜYÜK HATADAN ACİLEN DÖNÜLMELİ!

Kabustan beter bir sene geçirdik. Dalgalı zeytin tutumuna birde şiddetli sinek ve mantar zararı eklendi. Bunlar yetmezmiş gibi ekonomik belirsizliğin yarattığı maliyet artışını da eklersek, bu herhalde ancak bir korku filmi senaryosu olabilir. Doğal olarak bu maddi sıkıntı ve moral bozukluğuyla çiftçilerimiz farklı çözüm yolları aramışlardır. Ancak bir yol var ki düşünülen, o yolun sonu pek aydınlık yerlere çıkmıyor. Değil bir sene, senelere neden olacak çok çok yanlış bir yol…

Nedir peki bu yanlış yol?

Bazı çiftçiler bu sene zeytine ya kısmen ya da tamamen bakım yapmamayı düşünüyor. Yani Gübre, Budama ya da ilaçlama gibi belli başlı bakım işlemlerinden kaçınmayı düşünüyorlar. Tarımın hiçbir alanı bakım yapılmadan randıman almaya dayalı değildir. Hayvancılık yaptığımızı varsayalım. Siz bir ineğe yem vermezseniz ya da ihtiyacı olan yemi çok az verirseniz ne olur sizce? Ya da hastalandığında veyahut da parazitlerin saldırısına uğradığında ilaç yapmazsanız sizce ne olur? O hayvandan randıman alır mısınız?

Bırakın randıman almayı hayvanı hemen kaybedersiniz. Peki nasıl oluyor da ekmeğini yediğiniz zeytinin gıdasını, ilacını vermeden randıman almayı düşünüyorsunuz? Siz bakımı firmalar para kazansın, budamacılar para kazansın, ekonomi hareketlensin diye mi yapıyorsunuz…

Evet zeytin ağacı canlı hayvan gibi hemen ölmez ve sizde her şeyi normal zannedersiniz. Ancak işin aslı öyle değil. Uygun bakım yapılmazsa o sene mahsul almanız çok büyük oranda şansa bağlı olur. İşin kötü tarafı bir iki sene sonra zeytin ağacı verim verme gücünü iyice kaybeder. Zamanla yaprakları küçülür, çalılaşır, odun kısımları

esnekliğini kaybeder ve kırılganlaşır. Bakımsız yerlerde zeytin ağaçları ancak çok uygun koşullarda kendi potansiyellerinin çok altında mahsul verebilirler.

Peki bakımsız kalmış bir bahçe ne zaman tam randımana gelir?

Çok iyi ve doğru bakım yapılırsa bir bahçe en iyi ihtimalle 3 seneden önce tam randımanına ulaşamaz. Çünkü mahsulden önce ağaç kendini kuvvetlendirmeye çalışır. Yaprakları iri, uzun olur, dallar yayılır, esnekliği artar, rengi canlanır. Ancak tam manasıyla hazır olduktan sonra mahsule yatabilir.

Özetle: Bakım ağacı formda tutar ki mahsule gelsin. Ama ağaç formunu kaybederse sanmayın ki mahsul alabilesiniz. Zorlu ve çok maliyetli bir bakım ile ancak eski günlerine dönebilir. Bugün ufak sayılabilecek bir bakımla düzelecek ağaçlarınıza harcamanız gereken çok çok fazla olur.

Bahçenizi satabilirsiniz! Kiraya verebilirsiniz! Hatta ömrünüz boyunca hiç bakmayabilirsiniz! Ama Zeytinliğinize yarım yamalak bakım yapmanız sizin ya çok zengin olduğunuz ya da aklı başında olmadığınız anlamına gelir. Umarım yeterince açık olmuştur…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CALENDAR

Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

BLOG CATEGORIES