2023 Sezonunun Ardından

2023 Sezonunun Ardından

Geçen günkü yazım için sen yaz ben beğenirim hem de paylaşırım diyen cesur arkadaşlara teşekkür ederim.

Geçen yıl 2022 sezonu beklenenin üzerinde ve çok güzel geçti. Gelen misafirler de çok kaliteli idi.  ( Kaliteli misafir kelimesini bazıları sevmiyor, Şöyle anlayın paralı ve para harcayan müşteri) Bu yıl da beklentimiz o düzeydeydi fakat benim tahminim geçen sezon gelen misafirleri memnun edemedik.

Şubat ayında olan Kahramanmaraş depremi ve seçim atmosferi 2023 sezon erken satışları etkiledi. Ayrıca fiyatlardaki belirsizlikte satışlarda düşüşe neden oldu. Hatta Erdek’te bir çok tesis Kurban bayramı öncesi açtı tesisini.

9 günlük tatil otellerde 2-3 gün tam doluluğa ulaştı. Danışmanlık hizmeti verdiğim bir çok tesise bayram sonrası fiyatları düşürelim diye söylememe rağmen, fazla bir düşüş yapmadıkları için Bayram sonrası satış grafiği çok düştü. Temmuz ayı pek keyifli  geçmedi. Ancak ağustos ayında istenen doluluklara ulaştı Erdek.

Şimdi eylül ayında da bitti bitti diyerek zorla bitirmeye çalışıyoruz. Uzatmak için çalışan yok gibi.

Tabii bu arada Otel işletme sahiplerinin de hakkı var. hem personel bu yıl yok gibi çok zor bulunuyor hem de kalifiye personel yok, Yıllardır turizm de oluşan istikrarsızlık, pandemi gibi sorunlar, bir çok kalifiye personeli başka sektörlere gitmesine sebep oldu. İlk defa otel görmüş personellerle hizmet vermeye çalışıyorlar. Personel masrafları da yüksek rakamlar olunca işler azalınca hemen sezon bitti kapatalım söylemi başlıyor.

Her zaman söylediğim gibi, Tanıtım için hiçbir şey yapmıyorsunuz, Erdek’in Türkiye’nin en eski  tatil yeri  olduğunu söylüyorsunuz ama eskiler de kalmış, reklam yapmıyorsunuz. Erdek’in yurt içi ve yurtdışı alanda tanıtıldığı bir reklamı yok. Her yıl olduğu gibi bu yıl da sadece yerli turistlere ve gurbetçilere güvenildi. Sürekli yerli turist ve gurbetçi sayısı azalıyor.

Aslında Erdek konumu, tarihi eserleri ile bir altın madeni. Ama Erdek çok tembel. ‘İşletme sahipleri yeter yaz sezonu güzel geçti, Bir daire yada yeni bir araba aldık kışlık paramız da çıktı yeter diyorlar. ‘ . Ama beklentiler karşılanmazsa hiçbir şey yapmadığınız için yakında sezon sonunda sadece ağlarsınız. İleriyi görmüyorlar, reklam ve pazarlama yapmıyorlar. Yurt dışından gelenlerin potansiyeli kullanılamıyor. Erdek’teki turizmciler o kadar kibirli ki Erdek´in bir dünya markası olduğuna inanıyorlar ve herkesin kendi kendiliğinden geleceğine zannediyorlar. Köy bakkalı misali.

Yurt içi Yurt dışı gezi fuarlarında Erdek’i görebilmek için çok iyi aramalısınız. Zor bulursunuz. 4-5 Ekim İstanbul’da Turizm fuarı var kimler geliyor.? Ben orada olacağım gelenleri not alacağım 🙂

Bir başka sorun da Belediye . Erdek’te eskiden çok sayıda festivalimiz vardı, Kaç yıldır yok, bazen ufak tefek şeyler yapılıyor ama yapılıp yapılmayacağının garantisi, sürekliliği ve sabit tarihleri yok. Ne kadar erken reklam duyuru yapılırsa o kadar ziyaretçi gelir.  Ayrıca uzun süreli planlanmış güzel grup gezileri de düzenlenebilir. Kısa vadede kesinleşmiş bir tarihte çok fazla insan bulamazsınız. Ama bu belediye başkanının işi. Turizmin bir plana ihtiyacı var. Bölgenin istikrarlı bir pazarlama politikasına ihtiyacı var.” Öyle şeyler yapalım ki Tüm Dünya Erdek’i Tanısın inşaallah.

Tekrar Görüşmek Üzere

Gürcan KANAOĞLU

Sonraki yazımız – Bu Sezon yine Aynı Sorun Devam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CALENDAR

Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

BLOG CATEGORIES